Turcia: 'atentat sinucigaș" 10 morti în cartierul Sultanahmet din Istanbul si 15 raniti

Turcia este in doliul inca odata, ingenunchiata de un atac terorist astazi 12.01.2016

Un presupus membru al grupului de stat islamic (IS), a ucis 10 de persoane, cel puțin opt dintre ele turiști germani, într-un atac sinucigaș cu bombă în orașul turc Istanbul, spun oficialii turci.
Ei spun ca atentatatorul este de naționalitate Siriana si a efectuat atacul în cartierul Sultanahmet, în apropiere de celebrul Moscheea Albastră.
Cincisprezece persoane au fost rănite, multe dintre ele și de nationalitate Germana. Președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia a fost "ținta de top pentru toate grupurile teroriste din regiune". Prim-ministrul Turc, Ahmet Davutoglu, a declarat: "Am stabilit că autorul atacului este un cetatean străin care este un membru al Daesh [IS]." Magazinele și restaurantele din jurul Moscheii Albastre sunt deschise în seara asta, dar din fericire nu au fost populate. Guvernul German a avertizat turistii sai sa stea departe de zonele aglomerate si deschise.
Guvernul turc acum crede cu tărie ca acest lucru a fost un atac așa-numit Statul Islamic - o reflexie a politicii externe a Turciei. In ultima vreme Turcia este o parte din ce în ce activa din coaliția SUA împotriva IS. O sursă a declarat că Turcia a preluat conducerea recent in reuniunea asa numita anti-IS si are in subordine grupuri armate la granița Siriană. IS a pierdut deja teritoriu în Irak și în Siria. Orașul Sirian Manbij fiind unul pe cale sa fie eliberat si există rapoarte neoficiale insa in acest sens. IS este sub presiune continua, acestia au avertizat vor lansa mai multe atacuri împotriva dușmanilor săi - nu numai în Turcia, dar și în Europa și SUA. Cancelarul German Angela Merkel a confirmat moartea a cel puțin opt conationali Germani.
"Am plâns pentru compatrioții noștri și vreau sa-mi exprim regretul pentru cele intamplate, pentru rudele celor implicati in atentatul de la Istambul. Cu siguranta ei acum vor trăi cu durerea teribilă de a ști că persoanele pe care le-au iubit nu se vor mai întoarce in viata de la Istanbul, si nu-i vor mai putea privi in ochi niciodata", a spus doamna Merkel. Ea a adaugat: "teroarea Internationala schimbă locurile atacurilor, dar obiectivul este întotdeauna același: viața noastră libera intr-o societate libera ... Este vorba tocmai despre această libertate și determinarea noastră, împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a acționa împotriva acestor teroriști, iar acest lucru va continua." Vicepremierul Turciei Numan Kurtulmus a spus ca atentatorul sinucigaș a fost identificat ca fiind un Sirian. Se spune ca suspectul, era născut în 1988, si a fost identificată din parti ale corpului. Unele mass-media din turcia au declarat că suspectul ar fi fost născut în Arabia Saudită.
Mr Kurtulmus a declarat ca suspectul nu a fost pe lista de supraveghere a Turciei și a fost considerat ca ar fi trecut recent în Turcia, din Siria.
Turcia anul trecut, a avut un rol mai activ împotriva IS în Siria, ea efectuand mai multe atacuri aeriene și permițând avioanelor de a utiliza baza de la Incirlik pentru misiuni.

"Probleme suplimentare"
Martor ocular Murat Manaz spus de la fata locului ca: "A fost un atentat sinucigaș cu bombă, m-am dus acolo și am văzut și apoi m-au întors la hotel in fuga, din fericire nu am patit nimic, a fost haos... Toată lumea fugea unde vedea cu ochii.. "Polițiști nu au prevăzut acest atentat si au fost luati prin surprindere. Au fost in mare dificultate, dar, în același timp ei au încercat să evacueze zona, deoarece exista posibilitatea unui al doilea atac cu bombă."

Episcop Pat Buckley, al Irlandei de Nord, a fost vazut cand facea fotografii in Piața Sultanahmet, cu puțin timp înainte de explozie, dar se mutase deja în Moscheea Albastră. El a declarat pentru BBC: "Am trăit în Irlanda de Nord in anii '70, și am auzit multe explozii, dar acest lucru, acum a fost incredibil de tare, am văzut praf prin ușa de la moschee si am simtit chiar si mirosul explozibilului.." El a adăugat: "Sunt puțin îngrijorat pentru că se vorbește aici ca se așteaptă în continuare mai multe probleme și am fost avertizați să evitam mulțimile."
Un norvegian a fost confirmat ca fiind în rândul răniților.

Germania oferă în prezent cel mai mare număr de turiști care vizitează Turcia. În 2014, 23,6 milioane de persoane au vizitat Turcia, iar in top primele trei tari cu turisti care viziteaza Turcia sunt:

Germanii - 5,1 milioane (21,5%)

Rușii - 3,7 milioane (15,6%)

Britanicii - 1,5 milioane (6,3%)

Dumnezeu sa-i ierte pe cei decedati astazi 12.01.2016 in atentatul de la Istambul. Condamnam acest atac si orice atac terorist.

 

No comments yet!